Historia
Samhällsentreprenörskap Sverige är sprunget ur en nationell satsning som under åren 2020-22 medfinansierades av Vinnova. Initiativet drevs nationellt av nio aktörer från olika delar av Sverige.
Syftet med initiativet var att främja ett bredare ekosystem och en starkare stödstruktur för social innovation och samhällsentreprenörskap.
Samhällsentreprenörskap Sverige fortsätter arbetet men nu i en 2.0 organisation.
Kortfattat arbetar Samhällsentreprenörskap Sverige för följande:
- arbetar för att främja ett bredare ekosystem och en starkare stödstruktur som främjar samhällsnyttig innovation och entreprenörskap i alla stadier.
- söker gränsöverskridande samverkan för att skapa en starkare sektor som kan ta en tydligare plats i Sveriges arbete mot Agenda 2030 och social hållbar utveckling.
- arbetar aktivt för att de framtagna 10 konkreta åtgärderna i Framtidsagendan ska bli verklighet.
- arbetar aktivt med att medel från EU:s Social Economy Action Plan ska nå Sverige.
- eftersträvar att bli en yta för kunskap, resurser och nätverk som arbetar för att påskynda utvecklingen av samhällsentreprenörskap och social innovation, och därmed främja hållbar tillväxt.
- är en oberoende och opolitisk organisation sprungen ur ett initiativ från nio* aktörer.
Syfte & mål
Sverige har ett starkt engagemang kring Agenda 2030 och olika hållbarhetsutmaningar men sanningen är den att vi är fortsatt långt ifrån att uppnå de globala målen. Sverige ligger även efter många av våra europeiska vänner gällande utvecklingen av samhällsentreprenörskap och social innovation, vilket visar sig genom brist på lagstiftning och skattelättnader för sociala företag samt en underutvecklad finansmarknad för att stötta start av nya sociala företag.
Nu tas gemensamma krafttag för att samla kunskap, resurser och nätverk för att påskynda utvecklingen av samhällsentreprenörskap och social innovation, och därmed främja hållbar tillväxt. Samarbetet är en möjlighet att konkretisera arbetet mot ett samhälle där företag, organisationer och offentliga aktörer tillsammans skapar lösningar på våra samhällsutmaningar.
Fokus under de två första åren ligger på kartläggning, samordning och utveckling av stödstrukturen, finansieringslösningar, policyförslag, samt utveckling av ett långsiktigt strategiskt partnerskap.
Gränsöverskridande samverkan
Vi som projektpartners söker samverkan på bred front för att skapa en sektor som kan ta en tydligare plats i Sveriges arbete mot Agenda 2030 och hållbar utveckling. Existerande innovationsfrämjare samt privata och offentliga aktörer som vill stödja entreprenörer och innovatörer som skapar social och miljömässig hållbarhet och effekt kommer involveras i projektet för att tydliggöra och organisera en stödstruktur som främjar samhällsnyttig innovation och entreprenörskap i alla stadier.
Samhällsentreprenörer
Utan era idéer, ert driv och passion kommer vi inte nå ett socialt hållbart samhälle. Vi nio aktörer har jobbat med många samhällsentreprenörer och nu behöver vi er mer än någonsin.
Vi behöver era perspektiv för att lyckas med en systemförändring.
Offentlig sektor
Social innovation och samhällsentreprenörskap börjar många gånger med offentlig sektor som en potentiell partner så hur ska vi gå tillväga för att nå fler partnerskap mellan en social innovatör och en kommun/stad? Vad behöver ingå i en stödstruktur som främjar ett partnerskap utan att äventyra LOU eller kommunallagen?
Vi har samhällsnyttiga produkter och tjänster och behöver er för att utveckla, testa och implementera dem.
Privat näringsliv
Majoriteten av oss ser att vi behöver arbeta över sektorerna så hur får vi med privat näringsliv att ta ett större samhällsansvar och satsa på ett samhällsentreprenörskap där man ser vinsten för hela samhället och inte bara för det enskilda bolaget?
Vi behöver er för för att kunna bygga en starkare stödstruktur behöver vi er hjälpa med en hållbar finansiering.
Civilsamhället
Agerar många gånger redan som en brygga både för att nå och aktivera medborgare men hur kan civilsamhället även bli en aktör som aktivt stöder och bidrar samhällsentreprenören?
Vi behöver er erfarenhet och ta del av era etablerade strukturer så att vi tillsammans kan driva på hårdare.
Forskare
Vi behöver forskning som visar samhällsnyttan med social innovationer och vi behöver se mycket mer praktiknära forskning kring social innovation, sociala innovatörer och samhällsentreprenörskap.
Vi har samhällsentreprenörerna och behöver forskare, postdok och doktorander.
Senaste kommentarerna